شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی: معیار سنجش تغییرات متوسط قیمت تعداد معینی از کالاها و خدمات مورد مصرف خانوار نسبت به سال پایه، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی نامیده می شود. شاخصی که بدین گونه به دست میآید، صرفاً تغییراتی را که در اثر تغییر قیمت در هزینهی زندگی پدید میآید، میسنجد.
ضریب اهمیت: سهمی که هر کالا یا خدمت در مجموع هزینهی خانوار در یک مقطع زمانی مشخص، دارا است، ضریب اهمیت نامیده میشود. این ضریب، مهمترین ضابطهی انتخاب کالاها و خدمات برای شاخصهای مختلف است.
طبقهبندی در گروههای کالاها و خدمات: طبقهبندی کالاها و خدمات شاخصهای قیمت، براساس ماهیت آنها و طبقهبندیهای بینالمللی و نیازهای ملی انجام گرفته است، ولی مبنای کلی، همان طبقهبندی پیشنهادی سازمان ملل (S.N.A برای خردهفروشی و S.I.T.C برای عمدهفروشی) میباشد که بنا به ملاحظات اقتصاد ایران، تغییراتی در آن داده شده است.
در این طبقهبندیها، کالاها و خدمات به چند گروه بزرگ تقسیم میشوند که هر یک از آنها چندین زیر گروه دارند، گروههای بزرگ را، گروههای اصلی و زیر گروههای آنها را گروههای فرعی کالاها و خدمات مینامند.
سال پایه: سال پایه سال معین و ثابتی است که درصد تغییرات شاخص نسبت به آن سنجیده میشود و شاخص آن برابر 100 است و غالباً ضرایب اهمیت مربوط به آن سال، در تهیه شاخص مورد استفاده قرار میگیرد.
|