تعاریف و مفاهیم
باسواد: کسانی که میتوانند به فارسی و یا به هر زبان دیگر کلمات ساده ای را بخوانند و بنویسند خواه مدرک رسمی داشته یا نداشته باشند.
کارکنان آموزشی، دفتری و اداری (شاغل در وزارت آموزش و پرورش): کارکنان آموزشی شامل معلم و معلم ورزش است و کارکنان دفتری و اداری شامل متصدی آزمایشگاه و کارگاه، مراقب بهداشت، مربی پرورشی، مدیر، ناظم یا معاون، کتابدار، کارمند اداری و دفتردار می باشد.
تحصیل: منظور از تحصیل اشتغال به تحصیل طبق برنامه های رسمی آموزشی ایران یا کشورهای خارجی است. بنابراین، آموزش در دوره های آموزشی غیررسمی (مانند آموزش زبان در آموزشگاه های خصوصی یا نزد معلم خصوصی) تحصیل به حساب نیامده است.
آموزش استثنایی: مخصوص آن دسته از اطفال و نوجوانانی است که دارای عقب ماندگی ذهنی و یا جسمی، معلولیت و اختلال در یادگیری بوده و یا ناسازگار باشند و شامل دوره ی آمادگی، ابتدایی، راهنمایی تحصیلی، آموزش متوسطه و آموزش فنی و حرفه ای می باشد.
دوره پیش دانشگاهی: مدت این دوره یک سال می باشد و دانش آموزان پس از گذراندن دوره متوسطه می توانند در یکی از گرایش های علوم ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی این دوره را به پایان برسانند و در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها شرکت کنند.
دوره عمومی شبانه(بزرگسالان): سطح تحصیلات در این دوره مطابق دوره راهنمایی تحصیلی در کلاس های روزانه بوده و مدت آن 3 سال است.
دوره تکمیلی شبانه(بزرگسالان): تحصیلات در این دوره مشابه دوره متوسطه عمومی یا متوسطه فنی و حرفه ای بوده مدت آن 4 سال است.
دوره های سازمان نهضت سوادآموزی: دوره های این سازمان شامل دوره مقدماتی، دوره تکمیلی، دوره پایانی و دوره پنجم می باشد.
سوادآموز بزرگسال: به فردی اطلاق می شود که با بیش از 10 سال سن، از تحصیل در نظام آموزشی رسمی کشور بازمانده باشد و در کلاس های بزرگسالان نهضت سوادآموزی ثبت نام کند.
سوادآموز قبول شده: به سوادآموزی که در امتحانات پایان دوره موفق به کسب نمرات قبولی گردیده، سوادآموز قبول شده در امتحان گفته می شود.
دوره تربیت معلم: دوره تربیت معلم 2 سال است و کسانی که دارای مدرک دیپلم هستند و دوره 2 ساله تربیت معلم را در این مرکز به پایان رسانند به اخذ مدرک کاردانی در رشته مربوطه نایل می شوند.
دانشگاه: به مؤسسه آموزش عالی گفته می شود که حداقل از سه دانشکده یا دو دانشکده و دو آموزشکده تشکیل شده باشد. وجه تمایز دانشگاه از سایر مراکز آموزش عالی، فعالیت در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا است. دانشگاهها با توجه به نوع و زمینه های فعالیت خود به سه گروه تقسیم می شوند: دانشگاه جامع، دانشگاه تخصصی و دانشگاه علمی– کاربردی.
مرکز آموزش عالی: سازمانی است که از بین دارندگان دیپلم متوسطه یا بالاتر دانشجو می پذیرد و به فارغ التحصیلان خود مدرک کاردانی یا بالاتر می دهد.